Historien til navnet Justisen starter i 1928, da familien Anonsen overtok café- og restaurantdriften etter familien Sandberg, som hadde drevet siden 1907.


Justisen lå den gang i Møllergata 19 i en murgård på hjørnet av Grubbegata og Pløens gate ved det gamle tinghuset. Som nabo til tinghuset og justis- og rettsvesen for øvrig, ble det naturlig at restauranten fikk navnet Justisen. Her samlet seg alt fra jurister og advokater til håndverkere, skogsarbeidere, sjøfolk, krigsveteraner og kunstnere, for å nyte god mat og drikke, samt diskutere livet og nyhetsbildet i inn- og utland.
 

Menyen har opp gjennom årene inneholdt alt fra byens beste hellefisk, luksussmørbrød til lapskaus, og det finnes nok ikke tall på hvor mange halvlitere med flytende føde som har blitt servert her opp gjennom årene. Servicen og atmosfæren var så god at stedet hadde tredjegenerasjons stamgjester. I 1984 ble bygningen i Møllergata 19 revet av staten for å få plass til regjeringskvartalet til stor fortvilelse for stedets stamgjester. Justisen flyttet da til nåværende beliggenhet i Møllergata 15, som er en del av den eldste gården som har blitt stående igjen i området rundt Youngstorget. Etter å ha gjennomført noe restaurering, åpnet første etasje mot gaten i 1986. Uteserveringen i bakgården åpnet i 1988, mens annen etasje med salongene ble tatt i bruk som serveringssted i 1993.

 

Det er mye historie i Møllergata 15. Hovedhuset mot gaten med sidebygningene i bakgården med sine åpne svalganger, stammer fra 1820-årene, fra da hjulmaker Halvor Andersen var eier. I 1842 fantes vognfabrikør Haugan på denne adressen. Fra slutten på 1860-tallet hadde Haugan leieboere som: instrumentmaker Sæther, malermester Feiring, vognmann Bergh, smedmester Opsahl, enkedame Borch, copist Wiingaard og ølbrygger Olsen. Omkring 1880 kjøpte bødkermester W. Jørgensen stedet. I bakgården var det i mange år forskjellige næringsvirksomheter som smie, snekkerverksted og likkistefabrikk. Butikklokalene i hovedhusets første etasje har gjennom tiden blant annet huset ostehandel, barberer og frisør, møbelforretning, delikatesseforretning, auksjonshus, kommisjonsforretning og en frukt- og tobakksbutikk for nevne noe.