Bar Youngstorget


Mens Karl Johan er ryggraden i Oslo by, er Youngstorget byens hjerte. Her hvor det tidligere var et livlig torg for bønder, finner man nå et rikt uteliv med barer av alle slag, der man kan møtes til en hyggelig kveld over en drink.

 

Uteliv og barer i og rundt Youngstorget 

Midt i hjertet av Oslo ligger Youngstorget, bedre kjent som plassen der arbeiderbevegelsen holder sine store møter 1. mai. Torget ble etablert midt på 1800-tallet for at bøndene kunne selge sine landbruksprodukter her. I dag selges det fortsatt av og til grønnsaker, frukt og bær samt egg på denne tradisjonsrike plassen, og de siste årene har torget fått et eget stort julemarked som trekker turister fra både inn- og utland. Rundt torget ligger blant annet Folketeaterbygningen, Folkets Hus, Venstres Hus og de fleste av arbeiderbevegelsens organisasjoner. Tidligere lå også Den norske opera her før de flyttet lokalene til Bjørvika. I dag finner man et yrende folkeliv med et stort antall restauranter og barer rundt Youngstorget. 

Det er i sidegatene det skjer

Det ikke alle vet når de kommer som turister, eller besøkende inn til hovedstaden for å gå på byen, er at det som oftest er i sidegatene til velkjente Karl Johan at man finner de virkelig spennende barene. Youngstorget og områdene rundt kan by på helt annerledes opplevelser enn de tradisjonelle kafeene man finner langs hovedgaten. Mange synes det er betryggende å finne et sted som de kjenner fra før, og som de vet ligger i nærheten av Oslo S, slik at de enkelt kommer seg hjem igjen. Derfor velger fortsatt mange å finne seg et serveringssted i hovedgaten. Men bare et steinkast unna åpenbarer det seg altså et univers av barer og restauranter. Man trenger ikke akkurat GPS for å finne en bar på Youngstorget! Har man vært på en forestilling på Folketeateret, kan man bare gå gjennom passasjen der teateret ligger, og vips er man ute på plassen. Det er riktignok i gatene rundt torget at man finner de virkelig spesielle stedene. Går man et lite stykke mot basarene og Møllergata, finner man skjulte perler som er vel verdt et besøk.

Det politiske Youngstorget

Bare det siste tiåret har det skjedd mye spennende i dette strøket. Det dukker opp barer ved Youngstorget stadig vekk, og denne østlige delen av byen har blitt populær for folk fra alle kanter av Oslo. Dette skyldes ikke minst at det ligger flere konserthaller i nærheten, noe som gjør at mange finner veien til en bar etterpå. Youngstorget har en stolt tradisjon som byens arbeiderbastion, og flere av barene her har dermed fått navn med politisk klang. Disse er blant Oslos mest trendy utesteder. Senere har det dukket opp flere pizzarestauranter rundt torget, som gir stedet en italiensk atmosfære, særlig om sommeren. Rundt den flotte fontenen midt på plassen har man dessuten laget en stor og hyggelig uteservering der solen skinner store deler av dagen, og hvor man kan sette seg ned etter en handletur. 

Youngstorgets basar og Møllergata

På den brosteinsbelagte plassen foran de gamle, bueformede basarene som tidligere fungerte som slakteboder, finner man også en uteservering der kan man nyte en kald pils om sommeren. Oppe i basargangen ligger det dessuten restauranter på rekke og rad med flott utsikt over hele torget, og vil man sitte innendørs i basaren, kan man slå seg ned i baren. Youngstorget har en lang og spennende historie som viktig møtested for byens mange borgere. I tillegg var det også kjent for å huse byens gamle politistasjon, som på folkemunne bare ble kalt Møllergata 19. I samme gate finner man også serveringssteder med lange tradisjoner, der historien sitter i veggene. Steder som tidligere ble brukt som bondehandelsgård, butikk eller håndverksvirksomhet, har blitt renovert og gjort om til pub, bar og spisested for folk i alle aldre.  

Bar i ærverdig bygård

Et steinkast fra de trendy barene rundt Youngstorget kan man altså oppsøke en eldre, ærverdig bar med en ganske annerledes atmosfære enn den man finner i de mer moderne byggene. Innenfor de lave dørene er det som om man kommer inn i en annen tid. Interiøret med barokkstoler og gamle bilder, tak av tre og kroker og kriker gjør at man føler seg litt andektig, samtidig som stemningen er avslappet akkurat som hjemme. Her kan man gjemme seg bort i et hyggelig hjørne, ta med venner og spille et brettspill eller ta seg et glass i en av barene mens man venter på daten sin. 

Historiske barer ved Youngstorget

Flere av de gamle kroene og spisestedene har fått en ny renessanse de siste tiårene. Her har man skapt en utelivsarena som kan måle seg med de kuleste barene på Youngstorget, noe ikke minst utvalget av drikkevarer sørger for. Et mer og mer kresent publikum ønsker å kunne velge blant mange sorter øl, vin eller coctails. Det har man tatt til seg også på de eldre og tidligere mer «brune» serveringsstedene, som nå gjerne serverer drinker av alle slag. Det er blitt kult å gå på bar, og Youngtorget kan skilte med tradisjonsrike steder som har alt på ett sted – og hva er vel mer praktisk enn det? Her kan man for eksempel finne coctailbar og rockebar i samme hus, og disse har sin helt egen, særpregede stil. Har man tenkt å bare stikke innom en bar på vei hjem fra jobb, kan man møtes her og bestemme seg for hvilken det blir – et ypperlig sted å treffe sine venner på en afterwork. 

Bar med tilknyttet selskapslokale

Flere barer tilbyr også utleie av selskapslokale, i eller tilknytning til selve baren. Har man tenkt å ha en spesiell feiring med sine venner eller invitere til selskap, kan man også leie et slikt lokale for anledningen. Da er det ekstra hyggelig å kunne møtes i baren for en velkomstdrink. En bar er en fantastisk møteplass som gir anledning til å møte mennesker på en langt mer uhøytidelig måte enn over en middag. Det er gjerne der det magiske oppstår! Mangt et par funnet hverandre i en bar. Og kanskje er de tilbake i baren for å feire kjærligheten noen år senere ... 

Barer med uteservering

Ved å åpne sine gamle bakgårder for uteservering, har man klart å gi de gamle bygårdene mer liv. Her ute blant bindingsverk og gamle svalganger kan man nyte forfriskninger til langt på natt, under en parasoll om sommeren eller en glødende varmelampe om vinteren. Det finnes flere barer rundt Youngstorget som trekker til seg spesielt musikkinteresserte, men musikk får man også i en bakgård med sjel i veggene! Når serveringen flyttes ut av lokalene i større grad enn før, gjør musikken det samme. Høyttaleranlegg eller DJ får opp stemningen som på en nattklubb, og det er fritt fram for å la seg rive med og danse til deilige rytmer – gjerne med vinterjakken på! Den lune atmosfæren man finner i en slik bakgård gir en helt unik opplevelse.

Justisen bar, bakgård og selskapslokale

Justisen er en av de eldre barene ved Youngstorget med lange, stolte tradisjoner – helt tilbake til 1928. Lokalet i Møllergata har huset mange ulike konsepter opp igjennom årene, men felles for dem alle er at de har tilbudt Oslos befolkning en møteplass for folk i alle aldre. Ta turen innom Justisen neste gang du er i sentrum. Uansett om du er på jakt etter et sted med uteservering eller et selskapslokale til firmafesten, kan vi by på god stemning og spennende smaksopplevelser i glasset. Ønsker du å reservere bord eller selskap? Kontakt oss for en uforpliktende samtale, eller stikk innom en dag etter jobb. Vi viser deg gjerne lokalene.