Julebord mat


Maten er en essensiell del av julebordet. Det ligger i selve begrepet at man samles rundt et bord for å innta et godt måltid. Skal du arrangere julebord, er det mange måter å gjøre det på, og ulike retter å velge mellom. Her er noen eksempler. 

 

Mat til julebordet

Fra gammelt av har det vært sterke tradisjoner knyttet til hva man spiste til jul og hvordan man tilberedte maten. Man startet tidlig med slakting og salting av kjøtt, samt baking av julekaker, og det skulle ikke spares på noe. I fattige tider var den fete julematen ment å skulle gi folk litt mer å gå på gjennom den lange vinteren. I dag er situasjonen en annen, men vi rokker likevel ikke ved mattradisjonene til jul. Skal du arrangere et julebord, bør maten derfor stå høyt på agendaen.

Den tradisjonelle julematen

De aller fleste har tradisjoner rundt julemiddagen som sitter dypt i ryggmargen. Julematen er hellig og bør ikke endres på, for den sier både noe om hvem du er og hvor du kommer fra. Tradisjonelt sett har man spist pinnekjøtt på Vestlandet og i Nord-Norge, ribbe i Midt-Norge og på Østlandet, mens kokt torsk har vært vanligst på Sørlandet. Lutefisken, derimot, har vært mer spredt utover landet. Nå for tiden er kalkun også blitt et vanlig alternativ som julemiddag, og ikke bare til nyttårsaften. 

Men julemiddagen handler ikke bare om retten som serveres der og da – de nydelige duftene som oser fra kjøkkenet på julaften får fram gode minner og skaper forventninger til selve julekvelden. Disse minnene gjenskapes når man holder julebord. Maten bør være perfekt og mange foretrekker at den er laget på den tradisjonelle måten. 

Ulike typer julebord

Skal du samle venner eller medarbeidere til julebord, så er maten noe av det gjestene ser mest fram til. De fleste ønsker seg sin tradisjonelle rett til julebordet, der maten for eksempel består av enten lutefisk eller pinnekjøtt. Det er mange som har som tradisjon å invitere til lutefisklag hjemme hos seg selv eller samle en gjeng venner og nyte den på restaurant. Skal man holde julebord for sine medarbeidere på en restaurant, kan man høre med vertskapet hva slags menyer de har å tilby. 

De fleste restauranter har satset stort på julemenyer i tiden før jul, og kan tilby julemat for enhver smak. Gi de ansatte en oversikt over menyen slik at de kan velge i forkant. Vil du leie et lokale til julebordet, kan maten bestilles via et cateringbyrå. Mange utleielokaler sørger også for maten selv, og har sine egne kokker som setter sammen menyene for deg, i tillegg til at de skreddersyr hele arrangementet for deg, om det er ønskelig.

Alternativer til julemat

Noen synes det kan bli litt for mye fokus på julemat, og vil helst ha flere valgmuligheter. Hvis man er invitert på 3–4 julebord, kan man fort få nok av ribbe eller pinnekjøtt. Det kan også by på utfordringer for en som arrangerer et større julebord der flere av gjestene har matallergier eller etterlyser vegansk alternativ. Flere og flere julebordaktører tilbyr derfor alternativer til julemat. 

Her er noen tips til alternativer til ribba og pinnekjøttet:

Gjør det enkelt med catering

Det er mange ting som skal forberedes i forkant av et julebord. Med mat fra cateringbyrå vil man i hvert fall slippe å måtte tenke på den delen av planleggingen. Det finnes dessuten cateringbyråer som kan stille med både servitører og egne kokker. Har du for eksempel tenkt å arrangere julebord i jobblokalene, er catering en god idé hvis man ikke har kjøkken og kokker tilgjengelig. Innhent tilbud fra flere cateringbyråer og bestill maten i god tid før julebordet. Mat fra catering er både spennende og variert!

Tradisjonelt koldtbord – noe for enhver smak

Et julebord kan egentlig være ethvert spisebord dekket med tradisjonell julemat og pynt, men selve begrepet oppstod på 1900-tallet i forbindelse med stående buffet på hoteller og restauranter i ukene rundt jul. Det er med andre ord lang tradisjon for denne typen servering på julebordet. Maten på koldtbordet består gjerne av flere kaldretter, som for eksempel skalldyrkabaret, røkt laks og roastbiff, og gjerne med et par innslag av varmretter i tillegg. Det er flott og enkel festmat som passer til mange anledninger. Hvis man går for koldtbord på julebordet, vil maten garantert falle i smak hos de fleste! Skal man ha julebord hjemme, er det en god løsning å lage i stand et koldtbord med ulike retter, eller du kan bestille alt via et cateringbyrå. 

Et julekoldtbord inneholder typisk julemat som juleskinke, sylte, kalkunbryst og alle slags typer sild, i tillegg til den tradisjonsrike waldorfsalaten. Men man kan også finne cateringselskaper som leverer koldtbord med mer moderne vri, som tapas, der for eksempel lefsene er byttet ut med wraps og fylles med kjente juleingredienser som rakfisk og gravlaks. 

Så hvorfor ikke finne på noe nytt til julebordet, med mat som både er spennende og litt utradisjonell? Koldtbord eller tapas som et alternativ til julemat gir dessuten gjestene anledning til å smake på mange forskjellige retter, noe som ofte er svært populært. Sosialt er det også, og det er lov å forsyne seg så mange ganger man ønsker!

Lokaler med sjarm til julebordet

Omgivelsene har ofte mye å si for atmosfæren der folk møtes; de kan faktisk være med på å sette stemningen for hele festen! På julebordet er maten viktig, men det er også lokalene der den inntas. Hvem trives ikke i lune lokaler med dempet belysning, og gjerne med litt fordums prakt i inventaret? Man kan finne hyggelige restauranter med lang tradisjon som spisested og pub, og i noen av disse kan man også ha lukket selskap som gjør at man kan nyte julebordet og maten i fred for andre gjester. Hva med å leie en gammel, ærverdig pub med bar til disposisjon og tilstøtende rom der gjestene kan trekke seg tilbake?

Praktisk beliggenhet i sentrum

Det er mange fordeler ved å velge et julebordlokale i Oslo sentrum. Ikke bare ligger de beste restaurantene her, men utvalget av lokaler er også stort. Har man budsjett til det, kan man leie et luftig og moderne lokale i høyden – som for eksempel Stratos– med store vinduer og utsikt over byen. Er man heller opptatt av sjarm og eldre bebyggelse, kan man satse på et julebord der maten serveres i spennende, historiske omgivelser. 

I Oslo sentrum kan man finne lokaler for enhver smak, og det er i tillegg praktisk å finne et lokale til julebordet med kort avstand til jernbane og kollektivtrafikk. Kommer man utenbys fra og vil ta med sine gjester til Oslo på julebord, er det enkelt å finne rimelige hoteller overalt i sentrum. Når festen er over, kan man ta med sine gjester på bar for å avrunde kvelden med en drink. Men hvis du arrangerer julebordet i en bar, har du alt under samme tak.

Start gjerne kvelden med en julete velkomstdrink. Det er alltid hyggelig å servere gjestene en velkomstdrink på julebordet før maten inntas. Den får gjestene til å føle seg velkommen og inkludert, og bidrar til å starte en samtale. En god velkomstdrink løsner samtidig på stemningen og setter alle i festmodus. 

Bestill mat til julebord

Flere og flere ønsker en litt annen type mat til julebordet, rett og slett fordi de får nok julemat ellers i desember. Derfor tilbyr vi en alternativ tapasmeny til julebord på Justisen. Kontakt oss for mer informasjon eller for å få tilsendt meny til julebordet. Vi tilbyr ulike løsninger som selskapspakker, egne 3-retters selskapsmenyer og tapasretter som er tilpasset sesongen. Velg den menyen som passer best til ditt julebord. På Justisen får du et skreddersydd opplegg.