HISTORISK UTESTED I OSLO SENTRUM

Justisen restaurant design element.png

Justisen er for mange kjent som den «Gamle Håndverkgården», og holder til i en av Oslos eldste bygårder som er blitt stående igjen i Møllergata. Hovedhuset mot gaten, samt sidebygningene i bakgården med de åpne svalgangene, stammer fra 1820-årene. Bygget har en unik historie og har huset alt fra ølbryggeri, brødbakeri, hjulmaker, instrumentmaker til vognmann med ulike eiere frem til i dag.  2. etasje ble hovedsakelig brukt som bolig for både eiere og leietakere frem til 1970-årene. På 1990-tallet ble også denne etasjen innlemmet som en del av baren til Justisen. Etter dette har Justisen kun vært drevet som en tradisjonell restaurant og bar, uten beboende eiere eller leietakere.

Justisen bord, design element.png
Justisen restaurant populært sted i 100 år.png

POPULÆRT STED I 100 ÅR

Justisen, slik vi kjenner det i dag, stammer fra 1928, og lå opprinnelig i Møllergata 19 ved siden av datidens Tinghus. Stedet har vært svært populært blant Oslos befolkning i alle årene det har vært kafé, bar eller restaurant her, og vi har fortsatt mange stamgjester som besøker oss jevnlig.  I 1984 ble bygningen revet for å få plass til Regjeringskvartalet. Justisen flyttet da inn i Møllergata 15. Bygget vi holder til i er en av Oslos eldste bygårder, og det er viktig for oss å ta godt vare på denne historiske perlen som mange Osloborgere er blitt så glade i.

Justisen restaurant, hvorfor heter baren justisen?.png

HVORFOR HETER BAREN JUSTISEN?

Historien til navnet Justisen starter i 1928. Da overtok familien Anonsen kafé- og restaurantdriften etter familien Sandberg, som hadde drevet stedet siden 1907. Den gangen holdt Justisen til i en murgård på hjørnet av Grubbegata og Pløens gate – ved siden av det gamle Tinghuset. Dermed ble det naturlig å kalle restauranten for Justisen. Her vanket alt fra jurister og advokater til håndverkere, skogsarbeidere, sjøfolk, krigsveteraner og kunstnere.  Justisens gjester kom for å nyte god mat og drikke, og for å diskutere livet og nyhetsbildet i inn- og utland.

Justisen bar og restaurant i Oslo.png

BAR OG RESTAURANT I OSLO

Justisen har vært et av Oslos mest populære utesteder og spisesteder så lenge det har eksistert. Her har det vært servert alt fra byens beste hellefisk og luksussmørbrød til tradisjonell lapskaus opp gjennom tiden. Hvor mange halvlitere som er blitt servert i puben, baren og bakgården har vi ingen tall på, men Justisen er fremdeles et av de anbefalte utestedene på Youngstorget. Vi har i dag ingen restaurantdrift, men tilbyr våre gjester et avslappet sted å møtes etter jobb på hverdager eller i helgene.

Justisen bord, design element.png
Justisen restaurant i en av Oslos eldste bygårder.jpg

EN AV OSLOS ELDSTE BYGÅRDER


Huset i Møllergata 15 har en lang og interessant historie, og her har det bodd mange forskjellige mennesker. Historien er lang og kronglete, men det er samtidig spennende å lese om alle som har hatt tilholdssted i ett og samme bygg.  Hovedhuset mot gaten stammer fra 1820-årene, sammen med sidebygningene i bakgården og de åpne svalgangene. Den gangen ble stedet eid av hjulmaker Halvor Andersen. Han bodde der i mange år, og overlot stedet rundt 1840 til en mann ved navn Haugan, som eide en vognfabrikk. Fra slutten av 1860-tallet hadde Haugan leieboere i andre etasje. Rundt 1880 overtok bødkermester W. Jørgensen huset. 

Justisen restaurant og byggets Historie og mange eiere.jpg

BYGGETS HISTORIE OG EIERE


Møllergata 15 er en av Oslos eldste bygårder, og har hatt mange forskjellige funksjoner gjennom årene. Bakgården har vært tilholdssted for forskjellige virksomheter, som for eksempel smie, snekkerverksted og likkistefabrikk. Butikklokalene i hovedhusets første etasje har blant annet huset ostehandel, barberer og frisør, møbelforretning, delikatesseforretning, auksjonshus, kommisjonsforretning og en frukt- og tobakksbutikk. I 1928 åpnet man en kafé/restaurant under navnet Justisen i hovedhuset, og siden har det vært kafé- og/eller restaurantdrift her. Vi er stolte over å videreføre en nesten 100 år lang tradisjon på Justisen.

Fra møllergata 19 til 15.jpg

FRA MØLLERGATA 19 TIL 15


Da bygningen i Møllergata 19 ble revet i 1984 for å få plass til regjeringskvartalet, var mange av Justisens stamgjester fortvilet. De var redde for å miste et samlingssted med både restaurant og pub i Oslo sentrum. Justisen flyttet da til nåværende beliggenhet i Møllergata 15, som er en del av den eldste bygården som har blitt stående igjen i området rundt Youngstorget. Etter å ha gjennomført noe restaurering, gjenåpnet første etasje mot gaten i 1986. Uteserveringen i bakgården åpnet i 1988, mens annen etasje med salongene ble tatt i bruk som serveringssted i 1993. I dag er bygget fredet, til glede for både oss og våre stamgjester.

Justisen bord, design element.png
Justisen restaurant, mange stamgjester.jpg

MANGE STAMGJESTER

Atmosfæren på Justisen har alltid vært så god at våre gjester har vendt tilbake år etter år. Til tider har vi til og med hatt tredjegenerasjons stamgjester som jevnlig har vært innom våre lokaler. Med den sentrale beliggenheten ved Youngstorget i Oslo sentrum, har stedet vært populært både som restaurant, bar og festlokale. Historien sitter i vegger og interiør, og her får man virkelig følelsen av å være i en bolig fra «gamle dager».

Harry hole på justisen.jpg

HARRY HOLE PÅ JUSTISEN

Også fiktive personer har besøkt restauranten og baren til Justisen. I flere av Jo Nesbøs verdensberømte krimbøker om Harry Hole dukker navnet Justisen opp. Dette synes vi naturligvis er veldig stats, og vi tar det som et tegn på at våre lokaler i mange år har vært et populært utested blant Oslos befolkning, med stadig tilbakevendende gjester. Vi har hatt mange stamgjester innom i løpet av Justisens tid, til og med både annen- og tredjegenerasjons stamgjester. 

Justisen restaurant et uformelt festlokale i Oslo.jpg

UFORMELT FESTLOKALE I OSLO

Justisen er et perfekt lokale å leie til uformelle fester og anledninger. Her kan du reservere hele eller deler av barområdet i andre etasje, Bakgården eller Paragrafen til feiring av bursdag, julebord, sommerfest, kickoff eller annet. Bakgården er for eksempel perfekt for sommerfest med jobben. Vi kan servere tapas eller tilsvarende dersom det er ønskelig. Klikk her for å lese mer om våre selskapslokaler, eller send inn en forespørsel via vårt kontaktskjema.

Justisen bord, design element.png

Send oss en forespørsel

Lurer du på noe? Eller ønsker du å arrangere selskap på Justisen? Kontakt oss for en uforpliktende samtale.