Pub Oslo


En pub er et serveringssted som selger alkoholholdig drikke og i noen tilfeller også mat. Ordet er en forkortelse av det britiske «public house» og har etablert seg i hele verden. Oslo er full av gode puber – både nye og gamle. 

 

Byen med de mange pubene

I Oslo har man et rikt og variert tilbud av barer og puber – her finner man alt fra gamle og folkelige steder til nye og mer trendy lokaler der hipsterne gjerne vil se og bli sett. Man er sjelden langt unna en pub i Oslo. Overalt i sentrum kryr det av serveringssteder, her det er bare å velge og vrake etter smak og behag. Mens turistene gjerne setter seg ned på det første og beste stedet de finner, vil andre oppsøke lokaler som de kjenner godt fra før, og som passer deres stil og mennesketype.  

Dersom man er på reise, kan man betrakte folkelivet fra en av pubene i nærheten av Oslo S. På slike steder befinner det seg mennesker i alle aldre – noen er på farten, mens andre er stamgjester som har funnet sin faste plass her med en kaffe og en avis. Har du et ærend i hovedstaden, så sett av litt tid til å besøke en pub mens du tar inn Oslos yrende folkeliv! De mange pubene i Oslo er en viktig del av byens identitet, og med gåavstand til det meste trenger man ikke lang tid for å finne et passende sted å innta en matbit eller litt kald drikke.

Puber for enhver smak

Er man godt kjent i hovedstaden, eller innbygger selv, har man gjerne sine spesielle preferanser. Hva slags pub man velger å besøke, kommer rett og slett an på hvem man er og hva slags miljø man trives best i. Noen finner sitt yndlingssted i et trendy og ungt miljø, der det serveres drinker og partyfaktoren er høy. Er man av den mer rocka typen, kan man finne puber i Oslo der det kun spilles rock, punk eller amerikansk sørstatsmusikk. 

Det finnes puber for blues- og jazzinteresserte, for litteraturinteresserte, politisk engasjerte, studenter, kunstnere og eldre rockere som aldri gir slipp på ungdommen i seg! Men det finnes også puber i Oslo for dem som liker å lytte til opera eller sigøynermusikk, eller som liker å synge selv! Mange puber i Oslo har karaokeanlegg med anledning til å prøve seg med mikrofonen. Slike steder er et godt og folkelig alternativ til de mer klassiske og tradisjonelle pubene, og setter fart på stemningen om man er på vei ut i utelivsnatten. Kort sagt; det finnes puber for enhver smak! 

Irske puber

På 90-tallet var irsk musikk svært trendy, noe som resulterte i at det dukket opp en rekke irske puber i Oslo. Navnet sier seg i grunnen selv; her blir det spilt irsk folkemusikk, som oftest over høyttaleranlegget, men også live. Er man heldig, kan man få oppleve improviserte konserter i form av en felespiller eller to som inntar en mørk og koselig krok for å spille. De irske pubene i Oslo er fortsatt populære, kanskje spesielt blant dem som kommer på besøk utenbys fra, og som har hørt gjetord om den gode, folkelige stemningen man finner her. 

Quiz og ølsmaking

Har man lyst til å kombinere sosialt samvær med en kunnskapskonkurranse, kan man besøke en pub i Oslo som tilbyr quiz! Dette er en morsom måte å møte sine venner på; man får utfordret intellektet og hukommelsen, og ikke minst er det svært sosialt! De fleste som frekventerer disse stedene, er stamgjester med egne quizlag. Men det går også fint an å melde seg på hvis du kommer dit som ny gjest sammen med en vennegjeng. Hva med å starte fredagspilsen med kollegene på denne måten? Å samarbeide på lag kan dessuten være med på å skape et tettere bånd mellom de ansatte. 

En annen hyggelig ting å gjøre sammen med sine kolleger, er å dra på ølsmaking på et av byens mikrobryggerier. Med de senere års fokus på ølbrygging, dukker det stadig opp mikrobryggerier som tilbyr ølsorter av alle slag. Men også et økende antall puber i Oslo serverer et stort utvalg av øl. Med stadig flere kresne gjester, må man følge med i timen og tilby det kundene vil ha!  

Den «brune» puben som stamsted

I Oslo har de fleste sine faste stamsteder, enten det er snakk om puber, restauranter eller kafeer. Fra gammelt av var en stampub gjerne av det «brune» slaget. Hva er så en «brun» pub? En «brun» pub er gjerne betegnelsen på en gammel pub med mørkt, og gjerne litt slitt, inventar som ikke har vært byttet ut siden stedet ble åpnet. De «brune» pubene i Oslo er en institusjon i seg selv. 

Her sitter historien i veggene, og de mørke møblene og veggene med sine mange bilder tett i tett oser av nostalgi, noe som gjør atmosfæren helt spesiell i disse lokalene. Det er også grunnen til at den lokker til seg klientell av alle slag, alt fra eldre byoriginaler til unge studenter og høyesterettsadvokater. Ikke minst kan de «brune» pubene i Oslo skilte med rimelige priser på både alkohol og matservering, så her er det mulig for de fleste å ta seg råd til en øl og en god suppe på en hverdag. 

Sosialt på pub

Miljøet på disse tradisjonsrike stedene er kjent for å være åpent og inkluderende, og det er ofte enklere å komme i kontakt med folk her enn på andre puber i Oslo. Det autentiske preget gjør lokalet sjarmerende, og den lune og folkelige atmosfæren sørger for at folk flest føler seg vel her, uansett hvor de kommer fra. Fortsatt finnes det «brune» puber i Oslo hvor det spilles levende musikk og gjestene kan svinge seg, men disse blir det stadig færre av. Som regel kan man bare høre dempet musikk i bakgrunnen. Mange setter ekstra stor pris på dette, for det er ikke mange stedene igjen hvor det går an å prate uforstyrret med hverandre.  

En annen grunn til at de «brune» pubene i Oslo er så populære, er at flere av dem serverer god, gammeldags husmannskost, som flesk og duppe og kjøttkaker med ertestuing, noe som ikke lenger er en selvfølge på byens mange restauranter. 

puben som tilholdssted

På en «brun» pub i Oslo er det takhøyde for alle. I de ulike bydelene spiller de en viktig, sosial rolle i mange menneskers liv. Mange bruker stampuben sin som et andre hjem. Hit kommer de ikke bare for å møte vennene sine, ta et slag biljard eller se en fotballkamp på storskjerm; de stikker kanskje innom for å snakke litt med bartenderen, som har stått trofast bak disken i en årrekke og kjenner de fleste av sine stamgjester godt. 

 For en ensom sjel er bartenderen kanskje den eneste han snakker med i løpet av hele dagen. Dessverre ser man at flere og flere av de «brune» pubene, særlig i Oslos bydeler, forsvinner. Det er et nytt og yngre publikum på vei – som gjerne vil ha noe nytt og mer spennende. 

Ungt publikum sørger for nytt liv

I sentrum av byen har man klart å snu trenden ved å tilpasse seg sitt stadig yngre publikum. Flere av de tradisjonsrike, «brune» pubene i Oslo har blitt «hippe» steder der folk for eksempel kan nyte festen utendørs i en hyggelig bakgård til lokalet. Bakgårdene gjøres om til små hyggelige oaser med varmelamper og benker fulle av pledd for dem som foretrekker å sitte ute, selv om vinteren! Og ikke nok med det – her gjør musikken sitt til at det også danses til ut i de små nattetimer. Tradisjonen «brun» pub lever altså videre i Oslo, bare på en ny og annerledes måte. Finn en slik pub og se om de har en bakgård – her vil du oppleve en helt unik stemning!

fra pub til cocktailbar

Justisen er en av disse tradisjonelle pubene som har overlevd alle endringer som er skjedd i Oslo siden oppstarten i 1928. Opp gjennom årene har det vært tilholdssted for alt fra jurister til arbeidere og studenter. De senere årene har Justisen vært en kombinasjon av restaurant og bar, og i dag kombinerer vi bardriften med utleie av selskapslokaler. Kom innom på drop in, eller reserver Justisen til din neste feiring – enten om det er privat eller i bedriftssammenheng. Kontakt oss for mer informasjon.