Uteservering Oslo


Med uteservering menes en restaurant eller bar/utested som har uteområde der gjestene kan sitte og spise og/eller drikke. Rusler man rundt i hovedstaden en varm sommerdag, ser man et yrende folkeliv i gatene og på byens uterestauranter. Det er trangt om plassene på uteserveringene i Oslo, særlig når solen skinner. Dette skyldes ikke minst en stor økning i antallet turister som strømmer til vår vakre by.

 

Oslo – en by i verdensklasse!

Oslo ble faktisk kåret til en av verdens beste byer å besøke i 2018 på grunn av byens spesielle stemning! Beliggenheten ved fjorden, det pulserende kafélivet og den spennende arkitekturen er noe av det som trekker folk hit. Men det er ikke bare utenlandske turister som kommer hit. Flere og flere nordmenn også har fått øynene opp for sin egen hovedstad og trykker den til sitt bryst. 

Stor økning i antall uteserveringer i Oslo

Tilstrømningen av folk, både turister og innflyttere, gjør at antallet utesteder med uteservering i Oslo også har økt betraktelig de siste 20 årene. Nå finner man steder med uteservering overalt, det popper opp nye steder nesten daglig. For hva er vel bedre enn å sette seg ned med en kald drikke etter en shoppingtur etter en vel overstått arbeidsdag? 

Å sitte på en fortausrestaurant og bare titte på alle mennesker som glir forbi gir en følelse av å være på ferie, akkurat som da vi reiste til Syden på 80-tallet eller på interrail til Europas hovedsteder. Tidligere fantes det også mange steder med uteservering i Oslo, men restaurantene har nå i større grad forstått at uteservering skaper et livligere bysentrum. Derfor setter man ut stoler og bord på selv de smaleste fortau for å gjenskape følelsen av europeisk storby eller søreuropeiske smug. At man har fått så mange steder i Oslo med uteservering de siste årene, skyldes ikke minst røykeloven, som ble innført i 2004 og førte til at pub- og kaféeiere flyttet deler av serveringen utendørs.  

Det økende antallet uteserveringer i Oslo kan også sees i sammenheng med at nordmenn flest har bedre økonomi enn tidligere, og at man dessuten reiser mer og blir bedre vant. Før var det billigere å gå ut i Syden enn her hjemme; det var noe ekstravagant over det å gå ut hver kveld for å både spise og drikke. Men de senere årene har dette blitt en trend også her i Norge. Og til tross for at Oslo fortsatt er en dyr hovedstad å gå ut i, ser det ikke ut til at det hindrer folk i å gå ut for å spise og hygge seg. 

Praktiske møtesteder i sentrum

Det finnes også rimelige barer med uteservering i Oslo. For å finne disse bør man bevege seg litt bort fra paradegaten. Fordelen med å gå ut i Oslo sentrum, er at man har et mye større utvalg av utesteder å velge mellom der. Ikke minst er det praktisk når man skal møte venner rett etter jobb eller ta en fredagspils, og ikke helt har bestemt seg for hvor man vil gå. For folk i nærliggende områder er det hyggelig å ta seg en tur inn til hovedstaden for å gå på shopping eller se et teaterstykke, og i den forbindelse tar man også gjerne en matbit og et glass på en av byens mange restauranter. På sommeren foretrekker gjerne folk å sitte ute, og da er det enklest å finne en restaurant med uteservering som ligger midt i Oslo, gjerne nær Oslo S. Ønsker man å sitte nær sjøen, kan man besøke en av de mange nye og spennende restaurantene som har dukket opp langs havnen de siste årene. Vil man i høyden, finnes det også flere takterrasser med uteservering der du kan nyte utsikten over hele Oslo. 

Kafékulturen i Oslo

Det er en egen kultur for å gå ut i Oslo sammenlignet med andre byer i landet. I Oslo er det langt fra alle som eier sin egen bil – i hvert fall ikke om man bor innenfor bykjernen – og det er lange avstander mellom bydelene. Hvis man skal treffe venner om kvelden, kan det ta lang tid å komme seg til en annen bydel, og av den grunn har man utviklet en kafékultur der man isteden møtes rett etter jobb til en såkalt afterwork, for å ta en matbit og et glass vin eller øl. 

Dette er noe av det som gjør Oslo både spennende og annerledes som by i Norge. Denne kulturen hadde man tidligere bare sett i utlandet, der man hygget seg på uteserveringene i mye større grad. Oslo har med dette blitt mer voksen og verdensvant! Det finnes nå dessuten uteserveringer i de fleste av Oslos bydeler, noe som ikke var så vanlig for bare noen tiår siden. 

Uteservering skaper et levende miljø

Bydelene er blitt mer og mer opptatt av å være levende for sine innbyggere, og skape arenaer der folk møtes. De hippeste uteserveringene i Oslo finner man ikke lenger kun på vestkanten. I de sentrumsnære bydelene på østkanten har man skapt et bar- og kaféliv som trekker folk fra alle kanter av byen og landet, og her kan man nyte så vel champagne som lekre retter fra alle verdens hjørner. Dette skyldes ikke minst at boligprisene steg i disse bydelene, hvilket gjorde denne kanten av byen mer attraktiv for dem med god økonomi. Dette har igjen gitt en spiral med enda flere kafeer og restauranter. 

«Brune» kafeer med lun bakgård

Mens noen dumper ned på den første og beste uterestauranten de finner, velger andre seg et sted i solen der man kan se og bli sett. Noen foretrekker heller et bortgjemt hjørne der man kan sitte i fred. Det finnes uteserveringer i Oslo som har vært kjente og kjære i flere generasjoner, og som fortsatt er populære møtesteder for mange; nemlig de eldre og tradisjonsrike, «brune» kafeene. Vil man finne et unikt sted med en helt spesiell atmosfære, så anbefales disse på det varmeste!

Da røykeloven kom i 2004, ble mange av bakgårdene på disse utestedene gjort om til uteservering. I Oslo kan man sitte ute året rundt mange steder – ved hjelp av varmelamper og pledd holder man varmen til langt på natt. Flere lokaler byr på musikk fra høyttalere eller leier inn DJs som skaper en fantastisk stemning, så her er det bare å ta jakkene på og danse enten det er vinter eller sommer! 

Det er mange som gjør litt ekstra ut av bakgården og frisker opp med grønne slyngplanter eller annen pynt som minner om sydlige strøk, noe ikke minst det rød-oransje, varme lyset fra lampene sørger for. De litt bortgjemte stedene er som regel de mest sjarmerende! Så hvorfor ikke legge årets sommerfest til en slik bakgård? Da får man garantert en koselig kveld med en uhøytidelig og intim atmosfære!

Utepils til begjær

Som det vinterlandet Norge er, er vi ikke bortskjemt med varme sommerkvelder. Men vi lar oss som regel ikke stoppe av litt regn eller kjølig drag i luften. Året rundt er det folk på uteserveringene i Oslo. Om vinteren tuller man seg inn i et pledd under en varmelampe, og så snart vårsolen titter fram, gjør man alt man kan for å finne en lun krok der man kan nyte årets første «ordentlige» utepils. 

Utepils er et norsk begrep, og det er ikke så rart at den betyr mye for oss nordmenn. Vi må benytte de få månedene vi har med sommer til å komme oss ut og kjenne varmen fra solstrålene, og da unner vi oss gjerne noe ekstra! Når solen endelig titter frem på våren, strømmer folket ut i gatene og inntar uteserveringene. Det blir fort fest av slikt, og det er noe som også blir lagt merke til av turister som besøker landet vårt. Men det får vi heller leve med – vi er et annerledes land, og vi har en annerledes kultur, men først og fremst er vi bare litt ekstra solhungrige når sommeren endelig kommer!

Bakgård med uteservering

Justisen har en stor bakgård med uteservering som ligger skjermet til og brukes hele året. Denne er perfekt å booke til sommerfester og bursdagsfeiringer. Kontakt oss hvis du har noen spørsmål om dette.