DN: Justisens nye drinker

Justisen gjenåpner og serverer drinker fra tre ulike barer.

Artikkelen ble først publisert i DN, Smak 19.11.2015 —  20:59:
http://www.dn.no/smak/2015/11/19/1706/Drinker/justisens-nye-drinker

Nå gjenåpner Justisen etter to år med stengte dører. Oppussingen har pågått siden juni. Eierne har bladd i gamle dokumenter på Byarkivet for å finne frem til Justisens gamle sjel.

- Det har vært en kjempejobb, særlig siden bygningen er så gammel. Vi har malt veggene med linoljemaling og tatt vare på de skjeve gulvene. Vi vil at de gamle stamgjestene skal kjenne seg igjen, og samtidig tiltrekke oss nye gjester som liker den uformelle stemningen på Justisen, sier Jama Awaleh.

Justisen holder til i en bygård fra 1625, og åpnet dørene i 1928. I første etasje er pizzaen erstattet med retter som kveite med bacon og mandelcrust, linseragu og friterte kapers, servert med anis-sjy. Det er favoritten til partner Kim Søyland. Han forteller at mange også bare kommer for å spise sideretten mac'n'cheese med hummer.

- Siderettene er ganske store, så det går også an å bestille en forrett og en siderett og droppe hovedretten, sier han.

I bakgården har de åpnet for servering året rundt med hundre sitteplasser under tak. Varmelamper og rullende tak skal gjøre det mulig for gjestene å holde varmen midt på vinteren. Om sommeren blir det også matservering i de grønnkledde omgivelsene i bakgården. De har kledd hele bygården i eføy, revet de gamle toalettene og bygget dobbelt så mange nye. Men det er barene i andre etasje som virkelig har fått et nytt preg. Her er det ikke bare en, men tre serveringssteder.

- Vi vil at folk skal kunne velge litt, både i stil, musikk og type drikke, sier Awaleh.

Den gamle baren er pusset opp i moderne stil, men den gamle benken er behold. Fra høyttalerne kjøres klassisk rock, i baren kan en kjøpe enkle, klassiske signaturdrinker bygget på brun sprit.

I den neste baren, som ligger i de gamle leilighetslokalene med vinduer mot Møllergata, er stilen lagt til 1920, med blomstrete tapeter på veggene og plysjtrukkede stoler og sittegrupper. Her er drinkkartet tilpasset den gamle tid, men drinkene har fått en lokal twist, til ære for de mange stamgjestene.

I det siste rommet, kjøkkenet, serveres det man vanligvis kan tenke seg å få på hjemmefest eller nachspiel. Her serveres drinkene i drikkeglass i ulike størrelser, for å understreke det hjemmekoselige konseptet. Kim Søyland forteller at det ofte er her gjestene ender opp med å henge, slik man ofte gjør på fest hjemme hos noen. I siderommet kan gjestene spille Playstation eller lytte til LP-plater.

I den neste baren, som ligger i de gamle leilighetslokalene med vinduer mot Møllergata, er stilen lagt til 1920, med blomstrete tapeter på veggene og plysjtrukkede stoler og sittegrupper. Her er drinkkartet tilpasset den gamle tid, men drinkene har fått en lokal twist, til ære for de mange stamgjestene.

I det siste rommet, kjøkkenet, serveres det man vanligvis kan tenke seg å få på hjemmefest eller nachspiel. Her serveres drinkene i drikkeglass i ulike størrelser, for å understreke det hjemmekoselige konseptet. Kim Søyland forteller at det ofte er her gjestene ender opp med å henge, slik man ofte gjør på fest hjemme hos noen. I siderommet kan gjestene spille Playstation eller lytte til LP-plater.

Kim Søyland