Aftenposten, Osloby: Nå åpner justisen igjen

3. november åpner Møllergatas eldste bygård med nytt restaurantkonsept - og uten Oslos verste toaletter.

Artikkelen ble først publisert i Aftenposten, Osloby, print og på nett:

http://www.osloby.no/sulten/Na-apner-Justisen-igjen-8220511.html


Ja, nå er vi i siste innspurt. 3. november åpner vi restauranten og bakgården, mens 2. etasje åpner senere samme uke, forteller Kim Søyland, daglig leder og deleier i Justisen Drift AS.

Justisen ligger i en fredet gård fra 1625, og åpnet dørene på 1920-tallet. Stedet ble raskt et populært stamsted blant Oslos befolkning, med sin uformelle stil, store bakgård og folkelige meny.

 

- Vi har holdt på siden juni måned og har fulgt mange retningslinjer og restriksjoner i samarbeid med byantikvaren. Vi har ønsket å bevare den gamle stilen, samtidig som vi har tilført noen moderne elementer, sier Søyland.

En grønn oase

- Oslo har eksplodert i gode restaurantkonsepter og flotte steder de siste årene. Hvorfor skal folk dra til Justisen? Før var bakgården en sliten og trist plass. Nå er den ikke til å kjenne igjen.

- Jeg tror på vår folkelige pakke og lave terskel. Vi prøver å tiltrekke oss de som var her tidligere, samtidig som jeg tror mange andre, også yngre aldersgrupper, kommer til å like den uformelle stilen. Vi har gjort mye med bakgården som er blitt frodig og grønn. Her er det plass til 300 gjester hvor rundt 100 av dem er sitteplasser – under tak. Flere av de originale bildene henger fortsatt på veggene, og med de spesielle salongene i 2.-etasjen, så tror jeg vi tilbyr noe annet enn våre konkurrenter i Oslo sentrum, mener Søyland.

- Toalettene var vel blant Oslos verste. Jeg antar de er skylt ned i de evige domarker?

- Haha! Det kan jeg love deg! Det var noe som måtte gjøres. Vi har shinet opp og doblet antallet doer, sier Søyland.

- Tidligere har det vært pizza og mye enkel norsk mat på menyen. Hva serverer dere nå?

Flere av de gamle bildene er med i det nyoppussede lokalet.

- Justisen restaurant blir en klassisk bistro med fokus på norske råvarer – mer norsk enn det har vært tidligere. Samtidig skal vi ha et internasjonalt preg på maten – i tråd med bygget og historien. Her får du både kveite og lammecarre. Restauranten serverer kun middag, mens det i 2. etasje blir mulighet for større selskap og egne setmenyer.

Elgen og Oslokartet er på plass. Justisen Bar & Salonger i 2. etasje har valgt koloniseringen av den nye verden som tema. Her blir det servert drinker som fantes på 1920-tallet, men som fortsatt oppfattes som klassikere den dag i dag.

- Ja, vi skal ha masse klassikere som skal føre deg tilbake i tid, samtidig som vi skal ha mange signaturdrinker, forteller Søyland, som også har tatt over Paragrafen i nabolokalet.

- Paragrafen er en del av bygget, men blir foreløpig stengt. Vi har planer om å åpne noe der, men har verken bestemt når eller hva slags konsept vi skal ha der. Det var jo mange musikkfolk som vanket på Paragrafen, og derfor har vi åpnet den såkalte "rockebaren" i 2. etasje på Justisen for å tiltrekke oss de som likte Paragrafen godt, avslutter Søyland.

Kim SøylandJustisen